Home » Ostatní » Zakomponujte pohanku do svého jídelníčku
buckwheat 1672841777

Zakomponujte pohanku do svého jídelníčku

V dnešní době se dá vařit z mnohých surovin. Pokud si však chcete dopřávat něčeho zdravějšího, měli byste být při výběru vhodných ingrediencí trochu obezřetnější. Vyzkoušet můžete například pohanku, která byla jídlem chudých a nejvíce se rozšířila na Valašsku. V současnosti ji najdete na talíři mnohých restaurací a v domácích kuchyních.

Čím je pohanka přínosná?

V první řadě je zapotřebí zmínit, že pohanka je bezlepkovou plodinou. Pokud tedy trpíte celiakií, je pro vás tato ingredience dobrou volbou. Navíc obsahuje poměrně velké množství rutinu, což přispívá k lepšímu fungování cév. Lidé s těmito problémy nebo ty postarší by ji tak z jídelníčku rozhodně neměli vynechat.

Při shánění pohanky si dávejte pozor na to, jakým způsobem je z ní odstraněna pevná slupka. Pokud je odstraňována prostřednictvím vysokého tepla, není to ideální. Při tomto procesu totiž dochází k zahubení některých důležitých živin. Proto je lepší volit pohanku zbavenou slupky mechanickou cestou.

Dopřejte si pohanku na mnoho způsobů

Nyní když víte, jakou pohanku pořídit a jak je přínosná pro vaše tělo, je na čase si říci, jak ji připravit. Ideálně ji zalijte teplovou vodou na čtyři hodiny, kdy pěkně nabobtná. Popřípadě si tento čas můžete zkrátit patnáctiminutovým vařením ve vodě. A jaké recepty vám přijdou vhod?

Vzhledem k tomu, že pohanka je ingrediencí Valašskou, okuste například Valašský kontrabáš. Když ji dobře ochutíte, můžete si dopřát také vynikající pohankovou kaši. Neopomínejte ani na pohankový maňas, ve kterém se kromě této ingredience objevují i vařené kroupy, sušené houby, škvarky a brambory. Zkrátka spojení chutí, jimž se dá jenom stěží odolat. A to je jenom malá ochutnávka toho, co můžete z pohanky uvařit. Spojte v tomto případě vynikající chuť s přínosnou výživovou hodnotou. Pohanku si zkrátka rychle zamilujete.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.