Cold Brew: Ideální kávový nápoj pro horké dny
Že jste o něm ještě neslyšeli? Není se čemu divit. V našich končinách se teprve rozkoukává, ale přesto si rychle získává na velké oblibě nejen v kavárnách. Cold Brew je skvělou variací kávy pro horké dny, která se připravuje studeným louhováním mleté kávy v chladné vodě po dobu několika hodin a podává se s ledem.
Co je to tedy ta Cold Brew?
Cold Brew je studený nápoj, který se vyrábí namáčením hrubě mleté zrnkové kávy ve studené vodě po dobu 12-24 hodin. Tento proces louhování kávy způsobuje, že se do nápoje uvolní méně hořké látky a kyseliny, což vede k jemnější a sladší chuti. Káva je méně kyselá a žaludek ji tak i lépe snáší. Cold Brew můžete podávat s ledem nebo ji využít jako základ pro další studené kávové nápoje, jako například Cold Brew Latte nebo jiné kávové koktejly.
Pití Cold Brew má i své výhody, nevěříte?
Pití Cold Brew kávy má hned několik výhod. Jednou z nich je nižší obsah kyseliny v porovnání s tradiční kávou, která může citlivějším jedincům způsobovat trávicí potíže. Díky nižšímu obsahu kyseliny je také vhodná pro lidi s citlivým žaludkem. No a v neposlední řadě je skvělé, že takto připravená káva obsahuje více antioxidantů, které se jinak při přípravě horké kávy ztrácejí.
Příprava Cold Brew
Příprava kávy v podobě Cold Brew je poměrně snadná a není potřeba žádné speciální vybavení. Stačí mletá káva, studená voda, uzavíratelná nádoba a klasická utěrka nebo plátýnko. Jak tedy na to? Nasypeme mletou kávu do nádoby na přípravu Cold Brew. Doporučuje se poměr 1:4, tedy jedna část kávy na čtyři části vody. Někdo zase říká 100g na 1 litr, záleží na vaší chuti a také na tom, zda ji plánujete dále ředit ledem nebo mlékem. Přidáme studenou vodu a důkladně promícháme. Nádobu zakryjeme a necháme kávu louhovat v lednici nebo na chladném místě po dobu 12 až 24 hodin. Čím déle se bude káva louhovat, tím silnější bude její chuť. Poté kávu scedíme a nalijeme ideálně do termo skleniček, které nápoj udrží déle studené, jako jsou Filter Logic termo sklenice naplněné ledem. Podle chuti můžeme přidat mléko, cukr nebo ochucený kávový sirup.
Tipy a triky
- Zrnkovou kávu pro přípravu Cold Brew je lépe mlít hruběji, aby se předešlo tomu, že se kávový prach dostane zpět do nápoje a zkazí jeho chuť.
- Scedit kávu můžete pomocí speciálního jemného sítka, přes plátýnko či běžnou kuchyňskou utěrku. Vše vám poslouží stejně dobře.
- Aby byla chuť kávy ještě lepší, používejte vždy filtrovanou vodu zbavenou nežádoucích příměsí a minerálů.