Správné skladování kávy se promítá do její chuti
Káva je bezpochyby vynikajícím nápojem, jehož pití se každý den oddává s láskou velké množství lidí. Pokud si děláte zásoby kávy doma nebo v kanceláři, měli byste vědět, jak ji správně skladovat. Právě nevhodné skladování se totiž negativním způsobem promítá do její chuti. A o tu by se jistě nechtěl připravit nikdo z vás. Proto se začtěte do následujících tipů.
Jak skladovat kávu?
V první řadě byste si měli uvědomit to, že zrnková káva musí být skladována v uzavíratelném obalu. Pokud ji nekoupíte ve speciálním sáčku, který umožňuje takové uzavření, vyplatí se ji rozhodně přesypat do příslušné nádoby. Ideální jsou ty skleněné, které předtím důkladně omyjete. Pozor si však dejte na to, že čirá nádoba by následně neměla být vystavena slunku. I to má negativní vliv na stav kávových zrnek.
Tím narážíme na další povinnost při skladování kávy. Od vzduchotěsnosti je pouze malý krůček k volbě toho správného místa. Ideálním řešením je temno a sucho. Běžná pokojová teplota nebo lehce nižší, která je nejčastěji ve spížích a podobných prostorách. Zároveň se snažte kávu neskladovat tam, kde by mohla načichnout nejrůznějšími pachy. To samozřejmě platí pro případy, kdy ji nemáte uloženou ve skle nebo něčem podobném.
Na ledničku rozhodně zapomeňte
V odstavcích výše už jsme částečně naznačili, že káva by měla být skladována i při určité teplotě. Například s rostoucí teplotou daného prostředí se do určité míry zkracuje doba skladování. Z jednoho roku to může být klidně polovina. Nežádoucí je také opačný extrém, kdy uložíte zrnkovou kávu do lednice mezi ostatní potraviny. Ani mraznička v tomto směru není dobrou volbou, protože dochází k načichání kávových zrnek a teplota není ideální.
Jestliže milujete dobrou a chutnou kávu, pak vždy myslete na to, kam a do čeho ji budete ukládat. Vyplatí se to.