Home » Ostatní » I kávu bez kofeinu si můžete dopřát ve všech myslitelných variantách
916 bio instantni kava bez kofeinu 100 g1 e1624873502611

I kávu bez kofeinu si můžete dopřát ve všech myslitelných variantách

Máte rádi silného českého turka anebo si raději dopřejete kávu italského stylu v miniaturním hrnečku naplněném do poloviny? Vyžadujete, aby vám káva chutnala, a zjemňujete její chuť mlékem, medem, cukrem anebo dokonce dalšími specialitami v podobě medu či oříšků?

Tisíc způsobů přípravy kávy

Každý milovník kávy, zná hned několik způsobů, jak připravit kávu tak, aby chutnala nejen jemu, ale i jeho hostům. Základem kvalitního nápoje je totiž vždy kvalitní káva. Ta může být mletá, instantní, zrnková anebo třeba sušená mrazem. Jakýkoliv způsob úpravy je povolen a dokonce umožňuje rozehrát ve vašich ústech novou symfonii chutí. Výjimkou není ani káva bez kofeinu, která ale v předchozích letech trpěla horší pověstí z důvodu necitlivých chemických úprav, jejichž cílem bylo právě odstranění kofeinu. Moderní metody, jejichž cílem je dostat z kávy tento alkaloid, respektive snížit jeho obsah na minimální úroveň, již tyto neduhy dávno vyřešily, a vy si tak můžete dopřát i kávu bez kofeinu, která skvěle chutná a z níž připravíte většinu běžných kávových nápojů.

Sledujte složení kávy

I v případě kávy bez kofeinu platí stejné chuťové charakteristiky jako v případě kávy s obsahem kofeinu. Tedy z odrůdy Arabica připravíte kávu spíše svěží ovocné až květinové chuti, která není hořká a nadchne milovníky jemnějších kávových nápojů, například Latté, cappuccina anebo Frappé. Ti, kteří naopak preferují silnou zemitou chuť kávy doprovázenou nebývalou hořkostí, by měli i v případě kávy bez kofeinu vsadit na odrůdu Robusta. Vždy však musíte počítat s tím, že káva bez kofeinu v sobě nějaký kofein obsahuje. Zbytkové množství tohoto alkaloidu se obvykle pohybuje do 3%. Proto je dobré i při konzumaci tohoto druhu kávy počítat šálky a rozhodně to s jejich počtem nepřehánět.

Podpořte pěstitele kávy

Káva, ale i čaj, cukrová třtina či další produkty jsou obvykle pěstovány v zemích tzv. třetího světa, které trpí nejen extrémní chudobou, ale v nichž jsou také dělníci na plantážích vykořisťováni nadnárodními firmami. Jihoamerická Bolívie, Peru, Honduras anebo africká Etiopie. To všechno jsou státy, kde lidé doplácí na to, že my si můžeme dovolit svoji odpolední kávu. Podpořte je v jejich nelehkém údělu a pomozte jim dostat se ze dna díky koupi výrobků, které nejsou produkovány velkými řetězci, ale naopak drobnými farmáři, kteří se snaží zachovat férové podmínky pro své zaměstnance. Svoji podporu můžete vyjádřit nejen koupí kávy, ale například také hadrové panenky, která zase zajistí živobytí ženám utíkajícím z Tibetu před čínskou nadvládou.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.